Plantenkwekerij Leo Ammerlaan: het verhaal

Tuinder in Bleiswijk tot internationale plantenkweker

De geschiedenis van Plantenkwekerij Leo Ammerlaan gaat terug naar 1954. Leo Ammerlaan begon toen op zijn geboortegrond in Bleiswijk een tuinbouwbedrijf. De eerste tien jaar was het bedrijf geen plantenkweker. Later kweekte tuinder Leo in Bleiswijk voor buren jonge groenteplanten en kocht hij een moderne pottenpers. Daarmee perste hij bij kwekers thuis grondpotjes voor slaplanten. Zo is het bedrijf gegroeid tot plantenkweker in 1968.

Plantenkweker Leo Ammerlaan breidde het bedrijf geleidelijk uit en deed steeds grotere investeringen. Hij kocht twee nieuwe locaties, schafte een roltafelsysteem aan en huurde tuinen. Toen zijn kinderen – John en Ilone – het bedrijf in 1993 van hem overnamen, zetten zij de groei van de plantenkwekerij voort.

Plantenkweker wordt toonaangevend bedrijf

In 2005 kwam er 7,5 hectare nieuwbouw bij aan de Irisweg 40 in Bleiswijk. Zes hectare kassen met betonvloeren en bijna 1,5 hectare bedrijfsruimte met een tweede teeltlaag en een geheel nieuw kantoor. Een vakjury riep Plantenkwekerij Leo Ammerlaan in 2006 uit tot winnaar van ‘de Ondernemersprijs Oostland’ van VNO-NCW. Datzelfde jaar kreeg ons bedrijf in Bleiswijk een plaats in de Hillenraad 100. Deze top-100 is geselecteerd uit ruim tienduizend toonaangevende bedrijven die actief zijn in de intensieve (glas)tuinbouwsector. In 2009 volgde 4 hectare nieuwbouw van kassen en bedrijfsruimte voor de plantenkweker op Irisweg 50.

Inmiddels beschikt Plantenkwekerij Leo Ammerlaan over een totale teeltoppervlakte van 27 hectare. Als plantenkweker kweken we 50 miljoen planten op uit zaad en stek. Er werken 80 vaste medewerkers die in drukke tijden worden bijgestaan door circa 100 tijdelijke collega’s.